Over Adjiedj Bakas

Ik ben Adjiedj Bakas. Ik  doe in toekomst.

Maar de meeste mensen willen geen toekomst.

Die willen dat hun leven de komende dertig jaar rustig voortkabbelt.

Maar dat gaat niet gebeuren.

De komende 50 jaar verandert er immers meer dan de afgelopen 500 jaar veranderd is.

Ik bestudeer trends die gaande zijn achter de krantenkoppen van vandaag. Daar schrijf ik over. Er zijn nu al meer dan 1 miljoen exemplaren van mijn boeken verkocht. Vertalingen verschenen in het Engels, Chinees, Noors, Braziliaans-Portugees, Zweeds en Roemeens. Mijn meest recente boeken zijn ‘Het Tijdperk van Chaos’ en ‘Hutspotgod’.

Ik spreek dolgraag op congressen en andere events. Ik ben een geboren bühne-beest. Ik deel mijn kennis op een lichtvoetige, maar toch serieuze manier met mijn publiek. Infotainment dus. Mijn opdrachtgevers vinden mijn  optredens informatief, energiek, inspirerend, humoristisch en ook wel wat confronterend.  Want niet alle trends zijn even fijn. Ja, we gaan beter eten, steeds meer dodelijke ziekten worden chronisch, de diagnostiek van ziekten wordt steeds sneller en beter en we gaan beter eten. Hybride werken is fijn. We gaan meer restaureren en repareren. Het wegwerpkapitalisme wordt zo vervangen door een mooi  waardevol nieuw materialisme. We gaan de natuur herwaarderen en duurzamer leven. Veel van  wat ons dierbaar is blijft.

Maar de verschillen tussen democratie en autocratie vervagen nu de surveillance-samenleving een blijvertje is geworden. Er komt meer sociale onrust. En niet iedereen die door tegenslag wordt getroffen wil of kan ‘ontbozen.’ Sommige mensen hebben altijd pech en daar kunnen ze niets aan doen. Maar mijn moeder leerde mij  van jongs af aan: ‘Lach naar de wereld en de wereld zal teruglachen.’  

Ik ben in 1963 geboren in zonnig Suriname. Mijn voorouders kwamen uit India. Ik woon al meer dan 40 jaar in Nederland, ‘het land waar de zon van binnen naar buiten schijnt’ omdat de mensen hier zo warm zijn. Ik woon en werk in tuinstad Almere Overgooi. Hiervoor woonde ik in Amsterdam en Utrecht. Ik ben getrouwd. Mijn sterrenbeeld is schorpioen, volgens de Chinese dierenriem ben ik Konijn. Ik ben enthousiast en gepassioneerd. Ik houd niet van ruzie maar ik ben er wel heel goed in.

Ik reis graag, ben dus een beetje fly-a-holic en heb al veel van de wereld gezien. Ik ben een gepassioneerde kunstverzamelaar. Uit een Brits onderzoek blijkt dat kijken naar kunst je bijna even gelukkig maakt als de liefde. Daarom verzamel ik veel moois. Omringd zijn door al dat moois maakt mij gelukkig. Ons sprookjeshuis uit de ‘1002e nacht’ lijkt daardoor op ‘een mini-Rijksmuseum’, volgens zakenblad Quote. Ik ben gek op honden. Honden figureren daarom wel vaker in mijn lezingen. Wij mensen zijn immers net honden: we zoeken allemaal een hondenmand waarin we ons kwispelend terug kunnen trekken.

Alleen de vorm maakt de inhoud tot iets dwingends. Ik verzorg mijzelf daarom goed. Ik houd van mooie kleren en treed meestal op in Italiaanse pakken en schoenen, liefst gemaakt van ‘nare beestjes’. Ik geloof dat God de slang en krokodil geschapen heeft om schoenen van te maken. Ik sta bekend om mijn kleurige Britse dassen en sokken. Heerlijk dat de Britse humor ook vertaald is naar speelse dassen en sokken.

Ik heb vele identiteiten die ik gebundeld heb in een portable identiteit. Ik ben wars van alles wat ‘woke’ is en verfoei de uit Amerika overgewaaide identiteitspolitiek. Ik ben dol op de natuur, bloemen en beessies en denk dat de mensheid intelligent genoeg is om zich aan te passen aan klimaatverandering. Maar ik verfoei de ‘ondergangsporno’ die de hogepriesters van de Klimaatkerk propageren, terwijl voor henzelf geldt: ‘preaching water, drinking wine’.

Optreden is mijn lust en leven. Ik gaf de afgelopen decennia meer dan 2.000 lezingen voor een overwegend enthousiast publiek in binnen- en buitenland. Maar ik kan natuurlijk niet iedereen gelukkig maken.

Ik ben van nature positief en optimistisch van aard. De lach is de kortste afstand tussen mensen en ik lach graag, ook om mezelf. Wat moet een mens zonder zelfspot? Mijn humor heeft mij ver gebracht. Ik heb mij ook toen ik in 2017 ernstig ziek werd, mij uit die crisis gelachen. Ik ben een spirituele man. De kosmos fascineert mij. Ik zou graag willen koekeloeren op de Maan of Mars. Tegenslag heeft iedereen in het leven. Maar een vlieger komt alleen omhoog dankzij tegenwind.

Interview Albert Bright in Norway

Zwarte prietpraat
Prem Radhakishun met Adjiedj Bakas
25 april 2022 | NPO Radio 1

The Indo-Carribean Diaspora

Are we willing to live
in a world full of chaos?

Wat klanten zeggen over Adjiedj Bakas

“Adjiedj Bakas gave a wonderful and inspiring speech. Our audience was really delighted!”

Lara Hannappel, Messe Dusseldorf

“Adjiedj brengte de mensen hoop en troost”

Jan Peter Balkenende

"De schooldirecteuren van Sophia Scholen wilden een blik in de toekomst werpen, en dankzij Adjiedj is dat meer dan gelukt. De wijzigingen in de dagelijkse praktijk bedenk je zelf, maar voor inspirerende vergezichten die je versteld doen staan moet je bij Adjiedj zijn. Hij zet aan het denken, gooit je over een andere boeg en roept met zijn humor verwondering op!"
Omar Ramadan, voorzitter College van Bestuur Sophia Scholen
“Adjiedj rocks on stage!”

Yuri van Geest

"Adjiedj Bakas trad voor ons op. Er werd de rest van de dag over gesproken en iedereen heeft zich ook goed geamuseerd. Dat was precies de bedoeling!"
Nike Koster, TATA

“The performance of Adjiedj Bakas was even better than what I imagined! The perfect start for a good conference”

Mirna Cieniewicz, Secretary General of the European Boating Industry

"Op ons meest recente congres was Adjiedj een van de 50 sprekers. Het publiek vond hem één van de drie beste performers."

Shell

“Adjiedj is the most glamorous man who ever graced the stage in Africa”

Abuseye Awojono, Chartered Institute of Bankers Nigeria

"Adjiedj trad in maart 2022 op voor onze leden. We kijken met een goed gevoel terug op de avond, de terugkoppeling die wij kregen waren positief, ik zag ook dat het voor sommigen wel wat confronterend was, om te moeten zien dat zekerheden, geen zekerheden zijn. Maar dat is ook goed voor ons als ondernemers. We hebben er van genoten, de afwisseling in de lezing, en ook de humor, en gewoon iemand te horen die iets durft te duiden."

Marcel Dons, Industrievereniging ICC Staphorst

Klanten

Loading...